Vjerovatno se sada pitate da li ste dobro pročitali naslov, i znam li ja o čemu pričam. Ali da, dobro ste pročitali – ako želite da naučite da kvalitetno operete zube, to bi bilo idealno da uradite bez paste!

Usta nisu sterilna sredina. U usnoj duplji živi preko 250 bakterija, i sve one predstavljaju zaštitnu floru od drugih, štetnih bakterija. Dakle, pranjem ih ne možete ukloniti iz usta, niti je to poželjno.

Zašto onda peremo zube ako ne možemo ukloniti bakterije?

cetkica-pranje-zuba

Malo lekcije iz mikrobiologije – bakterije djeluju samo udruženo, dakle u kolonijama. Jedna ili dvije ne mogu učiniti nista jer ih imuni sistem vrlo brzo pobijedi. Zato se one udružuju u kolonije i na taj način djeluju, u ovom slučaju razaraju zubnu gleđ i dovode do nastanka karijesa.

Zamislite bakterije kao cigle. Jedna bakterija – jedna cigla.

Neka kuća koja treba da se izgradi bude karijes.

Dakle, da bi cigle izgradile kuću (bakterije izgradile karijes) potrebno je da se naslaže mnogo cigli jedna na drugu (mnogo bakterija jedna na drugu). Tek onda dobijamo finalni rezultat. I onda, u toku dana, cigle se slažu jedna na drugu, konstrukcija postaje sve jača i jača, i taman kad pomislite da je kuća gotova – neko sruši sve te cigle.

To je upravo ono što se desi četkanjem – poremetite bakterijsku koloniju koja se vrijedno slagala u toku cijelog dana, dobijete gomilu bakterija koje nisu udružene, i ne mogu graditi karijes – kuću. To je ono što ste pročitali iznad – bakterije su tu, ali su nedjelotvorne.

Zamislite sada da danima ne perete zube – bakterije se slažu, slažu, slažu i do čega će drugog doći nego do razaranja zuba.

Nema mnogo razlike ni ako perete zube svaki dan, a to ne radite pravilno. To je isto kao da niste oprali zube. Dakle, tehnika pranja je najvažnija kad je četkanje u pitanju. Vrlo detaljno sam o tehnici pranja zuba pisala ovde.

A sada odgovor na pitanje u naslovu – pasta vrlo često maskira dobru higijenu, pa kada završite pranje, usta pucaju od svježine, imate osjećaj da je to sve blistavo i čisto, a ustvari, na mnogo mjesta niste poremetili bakterije i one nastavljaju da djeluju.

Ja zube često perem dok gledam film, You Tube video, čitam knjigu… Pasta mi tu ne treba, a to mi je idealan način da znam da sam se 100% posvetila higijeni.

Nakon četkanja bez paste, vi slobodno možete opet oprati zube sa pastom, ako ste tako navikli, a nakon što steknete rutinu pravilnog četkanja i budete svjesni toga da zubi nisu očetkani pravilno ako imate svjež dah neposredno nakon pranja, svakako da treba nastaviti koristiti paste zbog značajnog efekta fluorida koje imaju u sastavu.

Da li ovo sve znači da se zubi mogu prati i jednom dnevno – da.

Ako to radite pravilno, jedno efektno četkanje koje će poremetiti bakterije je sasvim dovoljno.

Jer, zadaha nema ako su zubi zdravi. Bakterije su te koje dovode do neugodnog mirisa. Ako one ne djeluju – nema ni zadaha.*

Evo i jedan zanimljiv savjet!

Prije četkanja, pređite jezikom preko svih zuba – osjetićete kako je većina površina hrapava. Ta mjesta su ona gdje su bakterije već počele da formiraju kolonije. Kada ta mjesta očetkate i kad ponovo pređete jezikom preko zuba, površina će postati glatka, i tako ćete i sami moći osjetiti da li je neki dio zuba ostao neočetkan i sa formiranom bakterijskom florom.

Da bismo spriječili karijes vrlo je bitno da poremetimo bakterijsku floru!

Još nešto je vrlo važno – sve ove informacije se odnose na zdrave zube i zdravu usnu šupljinu. Naravno, postoje paste koje imaju terapijski efekat – one sa pojačanom koncentracijom fluora, sa ksilitolom, hijaluronskom kiselinom… ali njihova upotreba svakako treba da bude pod kontrolom stomatologa. 

*sistemske bolesti i oboljenja digestivnog trakta koje su takođe mogući uzroci neugodnog zadaha su isključeni zbog prirode teksta.

 

dr Ena Filipović

4 thoughts on “Zašto treba da probate oprati zube BEZ paste?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *