Opšte je poznato da redovne posjete stomatologu, kontrolni pregledi, minimalne intervencije i preventiva uopšte, može spriječiti nastanak i napredak ozbiljnih oboljenja, komplikovane intervencije i skupe procedure.

Uprkos tome, mnogo pacijenata zbog straha ne posjećuje stomatologa.

Strah od stomatologa, ili stručno dentofobija, uprkos naprednoj stomatologiji i savremenim, bezbolnim načinima rada još uvijek postoji kod mnogo pacijenata, a zašto se javlja i korisne savjete kako da je prevaziđete, saznajte u tekstu. 

Strah od bola i trauma iz prošlosti – mnogo pacijenata ima ružne uspomene prije mnogo godina kada stomatologija nije bila tako napredna i kada je većina intervencija bila bolna. Danas međutim, nema razloga za ovim.

Danas je stomatologija bezbolna – toliko je novih metoda, uslova rada ali se i pristup rada mnogo promijenio – stomatolozi shvataju da strah postoji i to imaju na umu u svakom trenutku intervencije. Važno je odvažiti se!

Stid – kada dugo godina ne idete na preglede, ne uklanjate kamenac i dozvoljavate da se zubi kvare, ne možete očekivati nikakvo drugačije stanje nego loše – zadah, crni osmijeh, bezubost i slično. Ako i dođe do ovoga, opet je za svaku pohvalu kada se odlučite na pregled. Zapamtite – niste beznadežan slučaj – danas je u stomatologiji sve rješivo!

Savjet plus – svoje dijete vodite na preglede još od malih nogu, dok se zubi nisu počeli kvariti. Djeca ne shvataju značaj pregleda i intervencije, ne razumiju da ih neće boljeti i da ih niko neće povrijediti.

Zato je bitno da se dijete upozna sa ambulantom i stekne naviku redovnih kontrola, kao kod bilo kojeg drugog doktora. Na taj način ste olakšali i sebi ali i djetetu dok je još malo ali i kada poraste, jer neće imati stečene traume iz djetinjstva.

1. Budite svjesni važnosti odlaska stomatologu

Prva i osnovna stvar, najvažnije je da shvatite koliko je zapravo bitno ići na redovne kontrole. Kao što redovno provjeravate krvnu sliku, mjerite krvni pritisak ili idete ginekologu, jednako je važno vrijeme posvetiti i oralnom zdravlju.

Usta su i ulazna vrata, ali i pokazatelj za mnoga sistemska oboljenja.

Redovnim posjetama, ne samo da ćete spriječiti karijes, uočiti kvar u ranom stadijimu i uštediti novac, već je ovo takođe prilika da mnoge sistemske bolesti otkrijete na vrijeme, jer mnoge od njih svoje maifestacije daju upravo u ustima.

Evo primjer – osjećate se relativno dobro, ponekad ste pospani ali sve to pripisujete stresnom i užurbanom životu. Anemija ne boli, ali neke od prvih manifestacija daje u usnoj duplji – blijeda sluznica, gladak jezik sa zaravnjenim papilama, jedan je od prvih simptoma anemije. Vaš stomatolog će to sigurno uočiti i uputiti vas na dalje pretrage, a vi ćete pored obavljene redovne kontrole kod stomatologa, otkriti anemiju u ranom stadijumu.

Na kraju krajeva, slika gore vrlo jednostavno objašnjava kako vrlo lako možete uštediti novac samo ako se na pregled javite na vrijeme. 

2. Recite svom stomatologu da se bojite

Vrlo je bitno da znamo kako se pacijent osjeća. Ako vas stomatolog ne razumije, nađite onog koji hoće. Mnogo je lakše, i jednoj i drugoj strani raditi ako znamo šta nas muči. Kao što se povjerite bilo kojem doktoru, iznesete sve simptome, brige i sve što ste primijetili, tako i stomatolog treba da zna da se bojite. Sigurno je da će vam pomoći da prevaziđete strah drugačijim pristupom gdje ćete biti upoznati u svaki korak intervencije i ništa neće biti urađeno bez prethodne najave.

Danas je stomatologija bezbolna. Sve je prilagođeno pacijentu i što je moguće više ugodnijoj intervenciji, upravo zbog tog straha koji muči mnoge pacijente.

3. Na intervenciju dođite ujutru i povedite nekoga od povjerenja

Ako je ikako moguće, svoje termine zakazujte u prijepodnevnim satima i tako izbjegnite nepotrebni stres koji se nakuplja u toku dana dok razmišljate i čekate da taj trenutak dođe. Ujutru ste odmorni, motivisani a ono na šta ne smijete zaboraviti je da doručkujete, što je obavezno prije bilo koje intervencije a naročito kada se bojite.

Uvijek možete pitati nekoga kome vjerujete da ide s vama – pratnja je dozvoljena ako će to pomoći pacijentu da se opusti i da mu bude lakše.

4. Prvi put dođite na pregled i upoznavanje sa stomatologom

Ako naglasite da se bojite i da ne želite da se taj prvi put išta radi, svaki stomatolog će uvažiti vašu želju. Zajedno sa njim/njom ćete proći stanje vaših zuba, oralne higijene, plan šta bi trebalo da se uradi ali će vas ta prva posjeta motivisati i ohrabriti da treba da povedete računa.

Kada znate da sigurno taj dan neće ništa biti rađeno, biće vam lakše da se skoncentrišete na pregled i da su pažnju usmjerite ka tome koliko je bitno i za vaše sistemsko i oralno zdravlje da se odvažite na intervenciju.

5. Nema potrebe za stidom

Mnogo pacijenata više zbog stida od stanja do kojeg su se doveli nego od straha ne želi ići na preglede.

Stomatolozi su se nagledali svega – ništa ne iznenađuje, tako da kakvo god stanje da imate u ustima rado će vam pomoći da vaš osmijeh ponovo zablista i da tu prepreku pobijedite.

Znajte da se karijes ne može zaustaviti – ništa se neće samo od sebe popraviti, može biti sve gore i gore, a što prije to shvatite i odlučite se na intervenciju u ranom stadijumu, to će ona biti bezbolnija i brža.

Mislite na vrijeme – prevencija je najbolje rješenje!

dr stom. Ena Filipović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *