Koliko ste puta čuli “Ne smijem ići stomatologu sada, trudna sam!” , “Ma njoj su zbog trudnoće zubi baš propali…” ili “Čekaću dok rodim, pa ću onda otići na pregled.”

 Vjerovatno bezbroj puta.

Je li to stvarno tako? Utiče li trudnoća na stanje zuba i desni i mogu li stomatološke intervencije u trudnoći biti rizične, saznajte u nastavku teksta.

Novo stanje za organizam – recite svom stomatologu da ste trudni

Trudnoća je potpuno novi period za organizam žene – sve se mijenja i prilagođava bebi. I vi se, kao buduća majka, pripremate za rođenje djeteta i novu ulogu u životu i svakako da svaka od nas želi zdravu trudnoću. Međutim, vrlo često se oralno zdravlje u ovom periodu zapostavlja. Sve je nekako preče – redovne kontrole, provjera krvne slike, priprema za bebu i slično.

A važno je. Itekako je važno.

Usna duplja je početak digestivnog trakta, ona je stanište mnogih bakterija ali i mjesto gdje vrlo često neke sistemske bolesti daju svoje simptome. Dakle, nekada redovnim kontrolama možete saznati da imate neko sistemsko oboljenje a da toga niste ni svjesni i tako ga na vrijeme spriječiti.

Kada idete na pregled, obavezno naglasite da ste u drugom stanju. Stomatolog će sigurno izdvojiti dodatno vrijeme da vam objasni kakvi se to rizici za pojavu karijesa i gingivitisa javljaju u trudnoći, objasniti vam pravilnu higijenu i održavanje vaših, ali i zuba vaše bebe.

Kakve se promjene u ustima dešavaju u toku trudnoće?

Hormonalne promjene za vrijeme trudnoće su glavni uzrok za pojavu upale desni i posljedične parodontopatije. To su svakako i najčešća oboljenja koja se javljaju u ovom periodu i zato, redovne kontrole mogu otkriti upalu u ranom stadijumu i zaustaviti njen napredak, pa ćete tako učiti dobro i sebi i svojoj bebi – uživaćete u trudnoći sa dobrim oralnim zdravljem i stanjem zuba, i dočekaćete porod bezbrižni.

Takođe, u trudnoći nekad imamo veliku potrebu za slatkišima, sokovima i ljepljivom hranom, a sva ta hrana je kariogena (pomaže razvoju karijesa). Redovna kontrola može otkriti karijes još u početnoj fazi kad će intervencija biti minimalna, bezbolna i bez stresa.

Da li koristiti neke dodatne preparate u trudnoći?

Nema potrebe ništa koristiti ako je higijena dobra. Dobra higijena osiguraće i zdrave zube. Trudnice pod uticajem hormona obično imaju problema sa upalom desni, a to se blagovremeno može spriječiti pregledom. Kod nas ljudi čvrsto vjeruju da se u trudnoći ne treba ili ne smije ići na preglede i intervencije što je itekako pogrešno i zbog tog imamo veliki broj trudnica kojima zubi propadnu u trudnoći. Propadnu jer se gingivitis nije otkrio na vrijeme, a u trudnoći zbog hormona on brže napreduje. 

Higijena treba biti detaljna, naročito interdentalnih prostora, i ne smije biti izuzetaka u korištenju interdentalnih četkica, jer se tu upala prva javlja. Vrlo je važno da četkica bude najmekša moguća, zbog ionako osjetljivih desni. 

Ako trudnica ima osjetljivu sluznicu, mođe se koristiti pasta bez SLS, ali u drugim slučajevima nije neophodno.

Povraćanje – dodatni faktor za nastanak karijesa

pH usne duplje je neutralan do blago kiseo. Povraćanjem, on opada na kiseo, jer sve kiseline iz želuca sada dospijevaju u usnu šupljinu. Ako operete zube odmah nakon povraćanja, te kiseline ćete samo dodadno “učetkati u gleđ”. Zato, usta samo izmućkajte, a nakon pola sata kada se stanje vrati u neutralno, operite zube.

Šta je sa anestezijom?

Trudnice mogu primati anesteziju. Anestezija je lokalnog djelovanja, ne ulazi u krvotok, odnosno ostaje na mjestu gdje je aplikovana i potpuno je sigurna za majku, čak i poželjna, kako bi intervencija bila bezbolna i na taj način opuštena i bez dodatnog stresa.

Slikanje zuba

Iako danas aparati za digitalno slikanje zuba emituju vrlo male vrijednosti zračenja te se čak mogu koristiti i bez kragne, trudnicama se za svaki slučaj savjetuje da se suzdrže od slikanja zuba. I ovde do izražaja dolazi značaj redovnih kontrola – ako idete na redovne preglede, karijes se može otkriti u ranom stadijumu kada za intervenciju nije ni potrebno slikanje.

Majka može prenijeti karijes djetetu

Nikome nije do odlaska stomatologu kad rodi. Sigurno da nećete ispoštovati ono “Kad rodim otići ću na pregled.” Bićete zauzeti bebom i obavezama oko nje, oporavljaćete se od poroda i nećete se sjetiti kontrole o kojoj ste pričali za vrijeme trudnoće.

Ako majka ima karijes, može ga na bebu prenijeti ljubljenjem, odnosno može prenijeti bakterije koje uzrokuju karijes, i na taj način će se one nastaniti u usnoj duplji djeteta.

Zato, radi zdravlja svog djeteta ali i sopstvenog, redovne kontrole kako prije tako i u toku trudnoće su itekako obavezne.

Šta izbjegavati u trudnoći?

Kada su u pitanju stomatološke intervenicje, u trudnoći treba izbjegavati sve ono što nije neophodno. Dakle, nadoknada zuba krunicama, izbjeljivanje zuba, fasete i slični estetski tretmani mogu da sačekaju. Trebalo bi ih izbjegavati ne zato što su štetni, već zato što, ako već nema potrebe, trudnica ne treba da se izlaže stresu, a znamo da stomatološke intervencije mogu izazvati određenu nelagodu, kao ni ležanju u jednom položaju duže vremena, što se dešava u stomatološkoj stolici.

Dakle, ako intervencija može da čeka, treba je odložiti.

Naravno, sve karijese i upale desni treba što prije sanirati kako bi se stanje usne duplje popravilo prije porođaja.

Ličnu higijenu prenesite i na dijete

Naviku redovne higijene i brige o zubima kod djeteta treba početi sticati odmah po nicanju prvog zuba. Dobre navike koje ćete vi steći i prije trudnoće ali i u toku trudnoće, prenesite i na dijete jer je to osnova za dobro oralno zdravlje u budućnosti. Neka vas dijete gleda kako vi četkate zube, dozvolite mu da i on sam to radi, ali nikada ne dopustite da mu vi ne operete zube – najmanje do 7 godine života ih kontrolišite i vi im perite zubiće, jer djeca još uvijek nemaju razvijen osjećaj i ne znaju temeljno očetkati zube.

Šta je potrebno uvijek imati na umu

Higijena, higijena, higijena! – Oralna higijena mora da bude izvanredna u trudnoći zbog osjetljivih desni. Steknite naviku redovnog četkanja, upotrebe interdentalne četkice i konca, brinite o svom oralnom zdravlju, jer ono može uticati i na bebu.

Ishrana – neka bude raznovrsna, bogata vitaminima, bez mnogo šećera.

Povraćanje – poslije povraćanja ne perite zube, dok se pH usta ne vrati u normalno stanje.

Intervencije – sanirajte sve karijese i upale desni prije poroda!

Sve gore navedeno se odnosi na zdravu trudnoću. Ukoliko vaš ginekolog procijeni da nije poželjno ili je rizično ići stomatologu dok ste u drugom stanju ili morate mirovati, naravno da ćete sve intervencije odložiti dok situacija ne bude dozvoljavala suprotno.

Pročitajte i kako vaše dijete da pripremite za odlazak stomatologu. 

Uživajte u trudnoći! <3

 dr stom. Ena Filipović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *