Izbjeljivanje zuba važi za jedan od najpopularnijih tretmana koje želimo sebi da priuštimo, a u želji da to bude instant efekat, nerijetko pribjegavamo nekim kućnim metodama o kojima smo čitali na internetu ili nam ih je neko predložio.

Metode koje možemo primijeniti kući su razne – aktivni ugalj, soda bikarbona u kombinaciji sa limunom, kurkuma, pa čak sam negdje i našla da se aluminijumska folija omota oko zuba da bi se postigao efekat bijeljenja.

Neki kažu da su kućne metode jako efikasne, drugi da su gubljenje vremena, ali ono što sam ja željela da probam jeste da na ličnom iskustvu provjerim da li je neka od ovih metoda efikasna.

Odlučila sam se za kurkumu, jer je to prirodan proizvod, začin, konzumira se svakodnevno i nema nikakav negativan efekat, odnosno znala sam da mi neće oštetiti gleđ zuba.

Ipak, neke od predloženih kućnih metoda, kao što je soda bikarbona i limun, bi trebalo u potpunosti izbjegavati, jer je poznat štetan efekat kiseline na zube, a kada se tome još doda abrazivan efekat sode bikarbone, oštećenje i osjetljivost gleđi je zagarantovana. Više o tome sam pisala u ovom tekstu.

Preuzmi svoj BESPLATAN primjerak kalendara oralnog zdravlja!

Kreirala sam kalendar za dvonedeljno praćenje zdravih navika, kako bih te motivisala da povedeš računa o svojoj oralnoj higijeni i njezi zuba i desni!

Upiši svoju email adresu i primjerak u PDF formatu je na adresi za nekoliko minuta!

Stanje prije kurkume

izbjeljivanje zuba kurkumom

Odlučila sam da eksperiment traje 10 dana, gdje ću svaki dan prati zube sa kurkumom. Slikala sam zube prije, i kasnije na svaka 3 dana, te pratila rezultat. Trudila sam se da uvijek slikam u isto doba dana na istom osvjetljenju kraj prozora, kako bi slika bila što vjerodostojnija.

Svaki dan, odnosno veče, sam pravila pastu od kurkume, koja se pravi vrlo jednostavno – par kapi vode (bukvalno par kapi) pomiješate sa pola kašičice kurkume. Vrlo je bitno da dodate što manje vode kako biste dobili pastu, jer ako pretjerate smjesa će biti vodenasta i moraćete je ponoviti. Uvijek je lako dodati vodu ako je potrebno.

Ovako su izgledali moji zubi na prvoj slici, prije upotrebe kurkume u svrhu izbjeljivanja zuba. Ako se pitate kakva je to tačkica na dvojci, nije karijes, nego promjena u strukturi gleđi koju imam čitav život a žao mi je brusiti zdrav zub zbog te male promjene 😀

Šta treba još znati?

Važna stvar jeste da uzmete posebnu četkicu za zube, jer će biti sva žuta od kurkume. Neka to bude neka koja je pred zamjenu, ili upotrijebite drugu četkicu, ali nemojte koristiti neke stare koje vam baš dugo stoje – takve četkice su veliki izvori bakterija i nisu dobre za zdravlje desni i zuba.

Ovako izgleda moja četkica nakon upotrebe kurkume, ima tamna vlakna pa se žutilo ni ne vidi tako dobro, ali je svakako za eliminaciju 😀 

Osim što prebojava četkicu, prebojava i usne i jezik, ali se relativno lako skida toplom vodom ili micelarnom vodom.

Ukus nije nešto sjajan, jednostavno je kurkumast 😀 Čudno je jer smo kurkumu navikli koristiti kao začin, nikad u većim količinama kao sad, pa je zato ukus intenzivniji. Nije preukusno, ali se može izdržati.

Druga stvar koju trebate isprobati jeste kokosovo ulje. Ja sam prvo počela sa četkanjem samo kurkumom, i istovremeno sam sve objavljivala na svom instagram profilu.

Nekoliko vas mi je javilo da nije loše da pokušam dodati i kokosovo ulje, jer navodno i ono čini da efekat bude bolji. Poslušala sam, pa sam dodala i kokosovo ulje prva tri dana, ali me kasnije baš mrzilo da ga stalno topim s obzirom da ga držim u frižideru, pa sam odustala od te kombinacije i nastavila samo sa kurkumom. Ako koristite kokosovo ulje, super je za njegu usana, tako da je to 2u1 😀

Prvo slikanje

izbjeljivanje zuba kurkumom prije i poslije

Tri dana nakon prvog slikanja, zubi igledaju ovako, kao na donjoj slici. Ja ne vidim nikakvu promjenu osim što su mi usne žuće i što mi je kurkuma ostala između zuba, pa sam shvatila da moram i poslije nje opet prati zube 😀 Tako da sam izbjeljivanje ubacila u rutinu negdje predveče, da bih kasnije opet oprala zube redovno pred spavanje.

Drugo slikanje

izbjeljivanje zuba kurkumom prije i poslije

6 dana nakon, da li od moje želje da vidim neku razliku ili od čega već, ja kao da vidim neku maaaalu promjenu. To sam pitala i vas na Instagram anketi, i 86% vas je reklo da vidi, a 14% da ne vidi ništa. Šta vi mislite? Pišite mi u komentarima ispod teksta ili u inboxe na FB ili Instagramu. Prva slika je stanje na početku, prije upotrebe kurkume. 

Treće slikanje

izbjeljivanje zuba efekat

Opet ništa posebno. Ne vidim značajnu razliku, a slikano je na istom svjetlu kako bi bilo što vjerodostojnije. I ovde je prva slika stanje prije. 

Zadnje slikanje

Nakon 10 dana korištenja ove metode, ovo je finalni rezultat. Vidite li razliku? Ja iskreno ne, jedino što vidim jeste da su mi prostori između zuba žući zbog nakupljanja kurkume, pa sam to morala detaljno i dodatno da čistim nakon svake upotrebe. 

Da li vrijedi?

Iskreno, ja nisam vidjela nikakvu ogromnu razliku koja bi opravdala svakodnevni trud. Možda vrlo malo, ali vrlo malo razlike se vidjelo nakon 5 dana upotrebe, mada je to najvjerovatnije zbog toga što je kurkuma pokupila naslage sa površine zuba,  jer sam tada odlučila da zbog ostataka između zuba, četkam prije a ne poslije pranja.

Milsim da se ovoliki trud ne isplati za tu neku minimalnu ili nikakvu promjenu. Svaki dan topiti kokosovo ulje, prljati suđe, lavabo, kasnije čistiti kurkumu između zuba a sve za tako minimalan efekat, mislim da ipak ne.

Koji metod izabrati?

Mislim da ni jedna metoda kućnog izbjeljivanja prirodnim sastojcima ne može dati efekat. Ono što se desi jeste da četkanjem, koje vjerovatno tada dok radite tu metodu bude i malo detaljnije, pokupite naslage sa zuba i oni izgledaju sjajniji.

Da bi se zubi izbijelili, u mikroprostore gleđi mora da se ugradi izbjeljivač koji će dati vidljiv efekat. Samo izbjeljivanje karbamid – peroksidom ili hidrogen – peroksidom u višim koncentracijama može dati efekta. Detaljno sam o izbjeljivanju pisala na ovom linku.

Šta planiram isprobati?

Definitivno u planu imam da probam izbjeljivanje aktivnim ugljenom koji svi toliko hvale. Uvijek želim da isprobam nešto na ličnom primjeru kako bih mogla prenijeti svoje iskustvo, a ako to nije ništa štetno te provjereno znam da neće dovesti do problema, zašto da ne. izbjeljivanje kurkumom mislim da neću ponavljati, jer očito ne daje rezultate, bar na mom primjeru.

Izbjegavajte neprovjerene metode!

Ne upuštajte se u samostalno izbjeljivanje trakicama, olovkama i sličnim preparatima. Svaki proizvod koji ima namjenu izbjeljivanja, treba da bude odobren od strane doktora stomatologije. Nikada na svoju ruku  nemojte koristiti ništa što nije prirodno i za šta se zna da bi moglo da ugrozi integritet gleđi.

Isprobajte kurkumu!

Jako me zanima da li bi na nekom drugom ovaj metod izbjeljivanja dao neke rezultate. Ukoliko je vama uspjelo, ili se odlučite da probate, javite mi, a do tada pročitajte i kojih je to 7 načina kako nesvjesno štetite svojim zubima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *