Kao stomatolog, nikad nisam bila pristalica izbjeljivanja zuba u kućnim uslovima neodobrenim metodama ili sredstvima koja imaju jako hemijsko dejstvo, te mogu oštetiti gleđ zuba. Svojim pacijentima uvijek naglašavam kako se zubi mogu izbjeljivati i u kućnim i naravno ordinacijskim uslovima, ali koji god metod odabrali, on mora biti iskontrolisan od strane stomatologa.

Kako na Instagram profil dobijam mnogo upita o izbjeljivanju nekim prirodnim metodama, poput kurkume i aktivnog ugljena, a s obzirom da su to supstance koje koristimo i za ishranu/suplementaciju, nema bojazni da mogu dati neki neželjeni efekat ili nuspojavu. Kurkuma i aktivni ugljen nisu uopšte štetni kao kombinacija sode i limuna, o kojima sam pisala ovde, i nikad ih ne bi preporučila.

Dakle, odlučila sam sama, na svom primjeru, isprobati kako ove dvije metode rade.

Moje iskustvo sa kurkumom i izbjeljivanjem možete pročitati u ovom tekstu, a da li sam imala više ili manje sreće sa aktivnim ugljenom, pročitajte u nastavku.

Koliko često se koristi – moj plan upotrebe i praćenje rezultata

Kao i za kurkumu, odlučila sam da 10 dana svake večeri četkam zube jednom tableticom aktivnog ugljena, i na svaka 3 dana da slikam rezultate. Trudila sam se da slikam uvijek u isto doba dana, na istom osvjetljenju, kako bi fotografije bile što realnije i vjerodostojnije.

Prije samog početka, uslikala sam svoje zube i oni su izgledali ovako:

aktivni ugalj za zube rezultati
Prije korištenja aktivnog uglja

Koji aktivni ugljen uzeti i koja je cijena?

Kako se nikada prije do sada nisam susretala sa aktivnim ugljenom, nisam ni znala za šta se on koristi. Istražujući, saznala sam da je on jako dobar za probavu i dobar rad crijeva, te se može koristiti preventivno ili nakon nekih stomačnih i crijevnih problema.

Kad sam u apoteci pitala za aktivni ugalj i rekla da mi treba za izbjeljivanje zuba, apotekarka mi je preporučila ugalj u tabletama, odnosno taj je jedino i imala. Međutim, kako je bio oko 15KM (7 eura) a ovo je bio eksperiment u koji nisam ulagala puno nade, ipak mi je to nešto bilo preskupo, pa sam odlučila još malo pregledati po apotekama 😀

U sledećoj sam našla aktivni ugalj u kapsulama, i 10 komada je bilo oko 2 KM (1 euro). Bilo mi je neobično da je tolika razlika u cijeni, ali sam naravno odmah uzela dva pakovanja i već to veče naumila da ga isprobam.

Međutim, izgleda da ovde vrijedi ona „Koliko para, toliko muzike“ 😀

Ugalj u kapsulama je bio zrnast, o čemu nisam razmišljala i nije bilo šanse da se od njega napravi bilo kakva pasta. A tek kako ova zrnca ostaju između zuba! Jedva sam ih izvadila koncem i interdentalnim četkicama.

aktivni ugalj kapsule za zube

Shvatila sam da od ovog izbjeljivanja nema ništa, i da ipak moram kupiti one u tabletama kako bi ih mogla rastopiti. Tako da, uzela sam baš te i sad je bilo vrlo lako napraviti pastu, iako se tableta sporo topi. Savjetujem vam da uzmete vrlo malo vode, kap ili dvije, jer je meni jedna kašičica bila previše, i morala sam dodati još jednu tabletu.

Nakon dva dana korištenja, došla sam na jednu super ideju, tako da ne morate uopšte prljati posudu.

Tableticu samo sažvaćete, i napraviće se super pasta pod uticajem pljuvačke.

Vrlo je bitno da uzmete četkicu za zube koja je pred zamjenu, jer će se vlakna prebojiti i više je nećete moći oprati. Što se tiče ukusa, za razliku od kurkume, skroz je neutralan. Ostatak možete i progutati, jer ako se sjetite početka priče, aktivni ugalj se prvenstveno koristi za zdrav stomak, kao dodatak prehrani.

Kakav je bio rezultat?

Prvo slikanje

Sliku prije samog korištenja imate već gore, a ja ću vam ovde prikazati poređenje slikanja nakon tri dana i prije samog početka. Tako ću nastaviti i kasnije, gornja slika će uvijek biti slika prije.

izbjeljivanje zuba aktivnim ugljenom
Tri dana nakon upotrebe

Vidite li vi neku razliku? Ja ne vidim apsolutno ništa.

Drugo slikanje (nakon 6 dana)
izbjeljivanje zuba aktivnim ugljenom
Šest dana nakon upotrebe

 

Ništa. Bar ja ne vidim.

Treće slikanje (nakon 10 dana)
aktivni ugalj za zube da li radi
Deset dana od upotrebe

 

Ponovo ništa. Vidite li vi neku razliku? Čak mi je bilo i teško da prepoznam koja je slika od kojeg dana, kako nema apsolutno nikakve razlike. 😀

Zaključak

Aktivni ugalj, po mom iskustvu, ne izbjeljuje zube.

Nema apsolutno nikakav efekat na mijenjanje boje zuba. Ono što se dešava kod upotrebe aktivnog uglja, jeste da je on dobar abraziv, po meni vrlo nježan što mu je velika prednost, i da kupi sve naslage sa zuba, pa oni postaju blistaviji i sjajniji.

Razlika između kurkume i aktivnog uglja

U ovoj tabeli možete vidjeti preglednu razliku između aktivnog uglja i kurkume, kao i neke prednosti i mane. 

 

Kurkuma

Aktivni ugalj
Jednostavnost upotrebe

– Zadržava se između zuba i uvijek se zubi moraju naknadno oprati

– Ne može se izdrobiti u ustima i tako napraviti pasta, već se miješa sa kokosovim uljem ili vodom, što iziskuje stalno pranje posude

– Ne ostavlja nikakve tragove na zubima

– Ne prebojava plombe i rubove između plombi i zuba

– Nije potrebno tabletu rastvarati u vodi, već se može izdrobiti u ustima i tako izbjeći pranje posude svaki put nakon upotrebe

Prirodnost Prirodan začin Suplement, u svakodnevnoj upotrebi za stomačne tegobe i smetnje, siguran za upotrebu
Ukus Neugodan ukus, kao začin kurkuma je odlična, ali kad stavite cijelu kašiku u usta, nije baš prijatno Neutralan ukus, uopšte ga nema
Dostupnost i cijena Dostupna u svakom marketu, jeftina i prisutna u skoro svakom domaćinstvu, tako da se može koristiti i za kuvanje Dostupan u apotekama, cijena se kreće od 10 do 15 KM/ 5 do 7 eura, za 20 do 30 kapsula.

Moj zaključak je da ako želite, treba da probate. Meni nije dalo rezultate, niti sam na početku mislila da može, jer zube može izbijeliti samo profesionalni izbjeljivač koji se ugrađuje u gleđ. Više o izbjeljivanju pisala sam ovde.

Željela sam da isprobam i podijelim svoje iskustvo s vama, jer sam dobila mnogo upita na ovu temu, a kad je ovo već sastojak koji se koristi kao suplement, kao i kurkuma što se koristi kao začin, zašto ne isprobati.

Javite mi svoje rezultate u komentar ili u inbox moje Instagram stranice. Svakodnevno donosim zanimljiv i interesantan sadržaj, pa zavirite na moj Instagram profil ako vas zanima.

Kako se još može koristiti aktivni ugalj – upotreba za njegu lica i probavu

Kada se razočarate u efekat aktivnog ugljena na izbjeljivanje zuba, upotrebite ga za nešto drugo i sigurno ćete se oduševiti! 

Ja tablete i kapsule koje su mi preostale koristim kao suplement i već nakon 5 do 7 dana svakodnevnog unosa primijetila sam manju nadutost. Generalno je sjajan za probavu, siguran i bezopasan proizvod. 

Od aktivnog ugljena možete praviti i masku za lice, koja je odlična kao neka vrsta mehaničkog pilinga za odstranjivanje mrtvih stanica sa površine kože. Pomiješajte dvije do tri tabletice sa vodom i napravite pastu, držite petnaestak minuta i isperite toplom vodom, a lice kasnije namažite hidratantnom kremom.

Da li je aktivni ugalj siguran za trudnice?

Aktivni ugalj je suplement koji se ne apsorbuje u krv, tako da nema dodira sa fetusom. On djeluje samo na probavni sistem majke, tako da generalno ne utiče na trudnoću, ali je naravno, kao i svaki drugi lijek i suplement, potrebno da ga upotrebljavate samo uz odobrenje ljekara. 

Kreirala sam i dvonedeljni kalendar oralnog zdravlja, za praćenje zdravih navika, sa dosta savjeta i zanimljivih informacija. Kalendar je potpuno besplatan, a dovoljno je da u kontakt formu ispod upišeš svoj email, i kalendar stiže na tvoju adresu kroz nekoliko minuta. 

Preuzmi svoj BESPLATAN primjerak kalendara oralnog zdravlja!

Kreirala sam kalendar za dvonedeljno praćenje zdravih navika, kako bih te motivisala da povedeš računa o svojoj oralnoj higijeni i njezi zuba i desni!

Upiši svoju email adresu i primjerak u PDF formatu je na adresi za nekoliko minuta!

                                                                   Autor teksta: dr stomatologije Ena Filipović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *