U moru proizvoda koje nam se nude na policama, nekada ne znamo šta je dobro a šta loše niti kako izabrati ono najbolje a ne baciti novac. Zato, kako biste se lakše snašli u odabiru, u ovom tekstu vam donosim listu po meni najboljih pasti koje možete naći u našoj ponudi, a koju ću redovno ažurirati i dopunjavati sa novim prozvodima.

Kakva je to dobra pasta za zube?

Prije svega, treba da znate da je pasta pomoćno sredstvo za oralnu higijenu. Mehaničko čišćenje (četkanje zuba) igra najvažniju ulogu kada je u pitanju održavanje higijene i zdravlja zuba i usta. Zube možete, vjerovali ili ne, oprati i bez paste, a o tome sam pisala i u ovom tekstu. Pasta je tu da pojača ukus, četkanje učini ugodnijim, ali svakako da može imati i neke benefite naročito kada je u pitanju njeno dejstvo u terapijske svrhe.

Šta ne(sadrži) dobra pasta?

Svaka pasta je dobra pasta – ukoliko vama odgovara. Ako vam ne smeta prejak ukus paste, ako nemate iritacije na sluznici, afte, peckanje ili vam ne smeta ili ne ostavlja neugodan osjećaj u ustima, ona je prava za vas. Kada pronađete pastu koja vam se najviše dopada, treba da obratite pažnju na mehaničko četkanje i uklanjanje naslaga, a o tome sam pisala u ovom tekstu.

Ipak, ukoliko želite da uložite malo više novca (a možda i ne, jer ćete u natavku teksta vidjeti da neke paste uopšte nisu tako cjenovno skupe), u nastavku teksta se nalaze neki prijedlozi.

Prije nego pogledate listu, pročitajte šta to dobra pasta treba da ima ili nema, da biste lakše prepoznali sastojke na pakovanju i znali kupiti:

Sodium Lauril Sulfat – SLS – sulfati

SLS (Sodium Lauril Sulfat) ili Natrijum Lauril Sulfat, odnosno sulfat, glavni je “krivac” zašto pasta pjeni. To je sastojak koji se stavlja se u kupke, šampone, sapune, kako bi samo kupanje/pranje kose/zuba bilo zabavnije i motivirajuće. Ipak, nije neophodan za dobru higijenu, a kod osjetljivih ljudi može da izazove afte i iritaciju sluznice. Međutim, njegova najvažnija karakteristika je da može dati osjećaj lažno dobro opranih zuba zbog sve te pjene, pa da imamo osjećaj da smo savršeno sproveli higijenu jer je sve tako svježe i čisto, a da ustvari imamo još mnogo naslaga između zuba i ispod ruba desni (karijes predilekciona mjesta)

Više o karijes predilkecionim mjestima saznaj na mom Instagram profilu.

Kalijev nitrat – Potassium nitrate – rješenje za povučene desni

Kalijev nitrat je sastojak koji odlično djeluje kod povučenih desni i ogoljenih vratova zuba. On neće učiniti da se desni vrate u svoj prvobitni položaj, ali ukoliko imate osjetljive ogoljene korjenove zuba koji reaguju na hladno, toplo i slatko, paste sa kalij nitratom mogu pomoći jer će ovaj sastojak popuniti mikroprostore i ugraditi se u cement zube, te na taj način zaštiti zub od nadražaja.

Ksilitol – zdravi šećer

Ksilitol je zdravi šećer, odnosno šećer koji bakterije ne mogu metabolisati. On stvara zaštitni film na površini zuba pa osim što bakterije ne mogu da ga iskoriste za razmnožavanje, i njihovo prianjanje za gleđ će biti manja.

Fluor – da ili ne?

Vječita je dilema oko fluora, da li ga koristiti u pastama ili ne. Zagovornici prirodne kozmetike obično negoduju kada je fluor u pitanju, dok im se sa druge strane suprotstavljaju stručnjaci iz oblasti stomatologije. Ja kao stomatolog, nisam protivnik fluora, i mislim da treba da ga sadrži pasta koju koristimo za higijenu.

Danas je u mnogim razvijenim zemljama fluor prisutan i u vodi i mlijeku, pa pastu nije potrebno dodatno fluorisati.

Fluor se metaboliše u ljudskom organizmu kroz pljuvačku. Pri svakom pranju, mi progutamo malo paste htjeli to ili ne htjeli, a ta mala količina je sasvim dovoljna da se fluor putem pljuvačke ugradi u površinu zuba i na taj način ga zaštiti od djelovanja karijesa.

Pastu po pravilu ne bi trebalo ispirati, baš zbog gutanja fluora. Treba je samo ispljunuti, ali ne mućkati usta vodom, i zato bi ona trebala biti bez sulfata, kako ne bi ostavila gorak ukus u ustima i iritirala sluznicu.

Ostali bitni sastojci

Enzimi – enzimi pasti daju antibakterijsku zaštitu, i pomažu da se bakterije ne lijepe za zub.

Hidroksiapatit – sastojak koji ima fantastično dejstvo. Hidroksiapatit ima sposobnost da se ugrađuje u mikropukotine gleđi koje su se stvorile djelovanjem početnog karijesa. Zamislite samo tu moć – desi se početni karijes i pasta ga popuni! Ipak, ni hidroksiapatit nije svemoguć, te ukoliko prevlada dejstvo bakterija, dolazi do razaranja zuba.

Top 8 pasti za zube

8. Sensodyne Fluoride

Pasta koja nema SLS, ima kalijev nitrat i ima fluoride. Jedna odlična pasta za one koji imaju povučene desni i ogoljene vratove zuba.

7. Sensodyne Daily Protection

Ova pasta ima sulfate, ali ima i kalijev nitrat i fluor. Odlučila sam se da je stavim na listu za sve vas kojima sulfati ne smetaju i koji volite da pasta pjeni.

6. Himalaya Herbals Neem

Ovo je prirodna pasta koja nema fluoride. Ovo j najbolji izbor za vas koji ne koristite fluor ili volite prirodne paste, jer ima mnogo biljaka, a kao pri sastojak je ksilitol, što je sjajno i izuzetno rijetko.

5. Colgate Smile for Good

Jedna pasta od Colgate za koju sam se iznenadila da nema sulfate, jer su obično sve njihove paste preagresivne i jake. Ima ksilitol i fluor, a ambalaža je biorazgradiva pa njenom kupovinom pomažemo i očuvanje prirode.

4. Donto Dent paste

Nemaju SLS, ali imaju jedan blaži oblik sulfata od kojeg pjene, koji je dosta manje iritirajući od SLS -a. Jedna pristupačna i cjenovno niža pasta.

3. Ben & Anna

Još jedna prirodna pasta za zube, nema SLS, a narandžasta verzija ima fluor, dok ostale nemaju, pa imamo mogućnost izbora.

2. Elmex

Elemex je moj drugi najdraži brend nakon Curaproxa. Ovo je medicinski brend, koji ima paste za zube vrhunskog kvaliteta, ali i četkice i ostali pribor za održavanje higijene. Elemex paste nemaju SLS, imaju sorbitol i fluor. Najviše volim kada jedan vrend ima sve proizvode koji su odlični za higienu. Dosta brendova, radi marketinškog pristupa, u svoju ponudu ubacuje i proizvode koji mogu ozbiljno naštetiti oralnom zdravlju, poput tvrdih i srednje tvrdih četkica. Elmex i Curaprox to defintivno ne rade, već sav svoj asortiman posvećuju zdravlju i njegovom uapređenju.

1. Curaprox Enzycal

Curaprox je bez dileme moj najdraži brend. U ponudi imaju sve ono što je potrebno za dobro oralno zdravlje. Nemaju ni jedan proizvod koji je loš, ni jednu četkicu koja može povrijediti desni, i svi njihovi proizvodi su medicinski sjajni. Osim što imaju odlične proizvode, kod Curaproxa cijenim i edukaciju kako pacijenata tako i doktora, što nisam vidjela kod drugih brendova, što je za svaku pohvalu. Njihove najpoznatije paste, Enzycal, dolaze u tri varijante sa 1450 ppm fluora, 950 ppm i bez floura. Nemaju SLS i imaju enzime.

Ovo je 8 pasti koje sam pronašla na polici da mi se sastav dopada. Vjerovatno mi je neka promakla, ali dobro je da znate suštinu, i šta da tražite u pastama ako želite da pazite na sastav. Nije greška ni koristiti neku najobičniju pastu sa SLS, sa mnogo mentola i slično, jer je ipak mehaničko čišćenje četkicom glavni i odgovorni urednik zdravih zuba 😂

Koju vi koristite? 🤗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *