Kada su djeca u pitanju, primijetićete da tu nema mnogo negativnog – jednostavno niko ne želi da se igra sa osjetljivom dječijom kožom, kosom ili u ovom slučaju sluznicom. Oralna higijena u dječijem uzrastu je vrlo važna i bitna ne samo u smislu očuvanja zuba i zaštite od karijesa, već i sticanja zdravih navika za redovnu i adekvatnu higijenu.

Roditelji bi trebali djetetu da peru zube najmanje do 8. godine života jer oni do tada nemaju dobru koordinaciju pokreta i samo se igraju sa četkicom i jedu pastu. Zato, svako veče prvo roditelj treba da opere zube djetetu, a onda da pusti njega da se sam igra, ili obratno.

Za oralnu higijenu djece treba da izaberemo mekanu četkicu koja neće povrijediti desni i pastu koja treba da bude ukusna i primamljiva za korištenje. Paste koje su preagresivne, ljute i previše osvježavajuće mogu odbiti dijete i odvratiti ga od četkanja.

U ovom tekstu pronaćićete 9 pasti za zube, od kojih je 7 dobro za dječiju sluznicu, a 2 sam ipak stavila na listu nepoželjnih, zato što sadrže sulfate, a to nikako ne odobravam za osjetljivu dječiju sluznicu.

Prvi kriterijum po kojem gledamo paste za djecu jesu fluoridi u njihovom sastavu.

Djeca ne smiju da koriste fluoride, zbog moguće potencijalne fluoroze zuba. Fluoroza zuba je stanje gdje u organizmu dolazi do pretjeranog nakupljanja fluora, što može biti toksično i opasno. Fluoridi se nakupljaju u zubima i kostima, koje počinju da se deformišu i remete rast i razvoj. Dovoljno je da obratite pažnju na oznaku za godine, odnosno kojem uzrastu je namijenjena, jer su proizvođači dužni da koncentraciju fluorida prilagode uzrastu.

Drugi kriterijum treba da bude ukus!

Vrlo je važno da djeca imaju motivaciju da peru zube, a neka ukusna pasta će im sigurno dati želju za održavanjem higijene. To uvijek treba da bude neki njima privlačan ukus, najčešće je to jagoda, zbog slatkastog ukusa, ali i neko drugo voće ili ukus bombona dolazi u obzir.

Smiju li djeca da gutaju pastu?

Neće se ništa desiti ako dijete proguta pastu za zube, ako je ona namijenjena djeci i nema fluor. I da proguta pastu sa flurom, neće se ništa dogoditi jer je koncentracija fluora izrazito mala za bilo kakav toksičan oblik. Ipak, treba uvijek izbjegavati gutanje paste. Jedina nuspojava koja može da se javi jeste bol u stomaku ili blaži oblik gastritisa, kao posljedica iritacije želuca.

Pretražila sam police dm – a, i izabrala 9 dječijih pasti, a njihove detaljne recenzije pročitajte u nastavku!

Dječije paste koje preporučujem

Curaprox Enzycal Zero

curaprox enzycal zero pasta mogu li djeca

Ovo je pasta koja je namijenjena i odraslima i djeci do 7 godina. Nema fluoride, a mogu je koristiti i odrasli ako po preporuci stomatologa ne treba da koriste fluoride. Ima enzime što je svakako dodatni plus, jer oni oblažu površinu zuba i doprinose zaštiti od naslaga. Curaprox nema paste namijenjene baš djeci, što ih može odbiti ukusom, jer nemaju dodatke aroma.

Alverde Zahn Gel

alverde zah gel za djecu

Odlična pasta sa ksilitolom u velikoj koncentraciji. Ksilitor djeluje inhibitorno na bakterije i ne dozvoljava da ga bakterije iskoriste za metabolizam i razmnožavanje, i ovu pastu uvijek preporučim djeci koja imaju mnogo karijesa.

Alverde 5 u 1 pasta/krema

alverde 5u1 pasta za zube

Jedna vrlo neutralna pasta, konzistencije baš kao krema. Takođe mogu da je koriste i odrasli i djeca, ali je baš nekakvog bezukusnog ukusa. Ako volite neutralne paste, onda je ona za vas. Ne sadrži fluoride, što je plus za djecu, a minus za odrasle.

Elmex paste

elmex junior pasta elmex pasta za djecu uzrast 6 do 12 godina

Odlične paste medicinskog brenda koji pazi na kvalitet. Imaju paste i za mlađu djecu i za one preko 6 godina. Elmex je moj najdraži brend nakon Curaproxa, jer su svi njihovi proizvodi u službi oralnog zdravlja. 

Nemaju proizvode koji mogu negativno uticati na zube, desni i sluznicu, i zato ih podržavam.

Aquafresh Splash

aquafresh djecija pastaUkusna, šarena, privlačna jagodasta pasta za djecu – četkanje će im sigurno biti zabavno. Nema sulfate.

Signal

signal pasta za zube

Fina pastica bez sulfata, ukusna i svidjeće se djeci. Ukus jagode je jedan od najprivlačnijih djeci. 

Zeodent

zeodent pasta za zube

Prirodna pasta od čika Slavka iz Instituta Vinis u Banjaluci. Isto nema fluoride i pogodna je za djecu, ali trebaće im neko vrijeme da se naviknu na ukus zeolita.

Paste koje ne preporučujem

Patrolne šape

pasta za djecu patrolne sape

Vremena se mijenjaju, na pastama koje sam ja koristila uvijek je bio krokodil. 😀 ova pasta ima sulfate i zato je ne preporučujem, jer može iritirati osjetljivu dječiju sluznicu.

Becutan

becutan djecija pasta za zube

Takođe ima sulfate, a kad već imate priliku da birate paste bez njih, zašto da ne?

Koju pastu koristi vaše dijete i koja mu se najviše dopada? Ova lista će svakako biti proširena i dopunjena, a vi mi u komentare možete pisati koju pastu želite još na recenziji. 

Za još ovakvih zanimljivih i interesantnih priča, pogledajte moj Instagram profil:

dr stom. Ena Filipović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *